… tenir un accident laboral si ets autònom?
En cas de patir un accident laboral has d’adreçar-te a un dels nostres centres amb la Sol•licitud de Valoració Mèdica emplenada, on seràs tractat i t’estendran un Comunicat d’Assistència Sanitària (si l’accident no causa baixa mèdica) o un Comunicat Mèdic de baixa per Incapacitat Temporal per Contingències Professionals (accident amb baixa mèdica).
En cas que l’accident sigui d’urgència vital, és a dir, que estigui en perill la vida del treballador, caldrà anar a l’hospital més proper.
Després de ser atès, hauràs de comunicar l’accident a través del sistema Delt@ o portal AOC (a Catalunya). En cas de ser un accident sense baixa, ho hauràs de fer en el termini dels cinc primers dies hàbils del mes següent al de l’accident. En cas de ser un accident amb baixa, la tramitació s’haurà de fer en un termini màxim de cinc dies hàbils. Durant la situació d’Incapacitat Temporal hauràs de continuar cotitzant.
… tenir un accident laboral si ets un treballador per compte d’altri?
En cas de patir un accident laboral, cal que vagis a un dels nostres centres amb la Sol•licitud de Valoració Mèdica emplenada, on seràs tractat i t’estendran un Comunicat d’Assistència Sanitària (si l’accident no causa baixa mèdica) o un Comunicat Mèdic de baixa per Incapacitat Temporal per Contingències Professionals (accident amb baixa mèdica).
En cas que l’accident sigui d’urgència vital, és a dir, que estigui en perill la vida del treballador, caldrà anar a l’hospital més proper.
Si l’accident no ha causat la baixa mèdica, l’empresa l’ha de comunicar a través del sistema Delt@ o portal AOC (només Catalunya) en el termini dels primers cinc dies hàbils del mes següent d’aquell en què s’ha produït. En cas de causar baixa mèdica, la tramitació s’ha de fer en un termini màxim de cinc dies hàbils.
En cas que l’accident de feina afecti a quatre o més treballadors o sigui qualificat com a greu, molt greu o mortal, hauràs de realitzar a més una comunicació urgent a l’Autoritat Laboral competent en el termini de les 24 hores posteriors a l’accident. Aquesta comunicació es pot fer a través del sistema Delt@, per fax o per un mitjà telemàtic que permeti enviar-la en el termini estipulat.
Durant tot el temps que duri la situació d’Incapacitat Temporal, l’empresa haurà de continuar cotitzant pels treballadors accidentats.
Sol•licitud de Valoració Mèdica
… malaltia comuna?
En cas de Malaltia Comuna hauràs d’adreçar-te al teu metge de capçalera, atès que els metges de la Mutua no tenen potestat per expedir una baixa per aquesta contingència.
Si la teva Empresa té les Contingències Comunes concertades amb Mutua Montañesa, ens posarem en contacte amb tu per interessar-nos pel teu estat de salut, col•laborar en el teu restabliment i gestionar les teves prestacions econòmiques.
…estar interessat a sol•licitar la prestació per cura de fill menor amb càncer o malaltia greu? Quina és la quantia?
Protegeix la reducció de la jornada que fan els progenitors, adoptants o acollidors per a la cura del menor al seu càrrec afectat per càncer o per una altra malaltia greu, mitjançant una compensació econòmica.La gestió i el pagament va a càrrec de Mutua Montañesa i consisteix en el 100% de la base reguladora per Incapacitat Temporal derivada de contingències professionals i és proporcional a la reducció de jornada, que haurà de ser com a mínim del 50%.
… voler sol•licitar la prestació per risc durant l’embaràs?
La prestació econòmica per risc durant l’embaràs té, des del 22 de març de 2007, caràcter de prestació derivada de contingències professionals. Per sol•licitar aquesta prestació la treballadora ha de presentar els documents següents:
- Informe mèdic emès pel metge del Servei Públic de Salut, en què consti la situació de l’embaràs (setmana, data probable de part, patologies que poden existir o que hagin existit…)
- Declaració Empresarial sobre el lloc de treball i risc
- Avaluació de riscos del lloc de treball
Amb aquests documents, la treballadora haurà de ser avaluada per un dels metges de Mutua Montañesa, el qual emetrà alhora un certificat reconeixent o no l’existència del risc. En cas que el certificat reconegui el dret a la prestació, se li lliurarà a la treballadora, la qual s’haurà d’adreçar a l’empresa per a la suspensió del contracte. La treballadora haurà d’aportar la documentació següent en aquest moment:
- Declaració empresarial sobre la situació de risc durant l’embaràs (suspensió de contracte)
- Certificat d’empresa
- Sol•licitud de prestació econòmica per risc durant l’embaràs
- Fotocòpia del DNI
- Model 145 (de dades al pagador)
- Declaració de situació de l’activitat (només treballadors per compte propi)
… voler sol•licitar la prestació per risc durant la lactància?
La prestació econòmica per risc durant la lactància natural té, des del 22 de març de 2007, caràcter de prestació derivada de contingències professionals. Per sol•licitar aquesta prestació, la treballadora ha de presentar els documents següents:- Informe mèdic emès pel metge del Servei Públic de Salut, en el qual certifiqui que la treballadora es troba en període de lactància
- Declaració Empresarial sobre el lloc de treball i risc
- Avaluació de riscos del lloc de treball
Amb aquests documents, la treballadora haurà de ser avaluada per un dels metges de Mutua Montañesa, el qual emetrà alhora un certificat reconeixent o no l’existència del risc. En cas que el certificat reconegui el dret a la prestació, se li lliurarà a la treballadora, la qual haurà d’adreçar-se a l’empresa perquè realitzi la suspensió del contracte. La treballadora haurà d’aportar en aquell moment la documentació següent:
- Declaració empresarial sobre la situació de risc durant la lactància natural (suspensió de contracte)
- Certificat d’empresa
- Sol•licitud de prestació econòmica per risc durant la lactància
- Fotocòpia del DNI
- Fotocòpia del Llibre de Família
- Certificat de l’Institut Nacional de la Seguretat Social de fi de la prestació de maternitat
- Model 145 (de dades al pagador)
- Declaració de situació de l’activitat (només treballadors per compte propi)
… estar interessat en sol•licitar la prestació per Cessament d’Activitat?
La prestació per Cessament d’activitat és un sistema de protecció per als treballadors per compte propi (autònoms, agraris o del mar) que han de cessar temporalment o definitivament la seva activitat. El cessament ha de ser total.
Per accedir a aquesta prestació, els autònoms han de tenir, obligatòriament, la cobertura de Contingències Professionals. Els autònoms que tinguin només la cobertura de Contingències Comunes, hauran de sol•licitar la cobertura de Contingències Professionals (Accident de Feina i Malaltia Professional) a la Tresoreria General de la Seguretat Social en els terminis establerts.
Emplena i lliura en el centre Mutua Montañesa més proper la documentació següent:
- Sol•licitud de prestació por cessament d’activitat
- Fotocòpia del DNI/NIF
- Comunicació dades al pagador (MODEL 145)
- En funció del motiu de cessament d’activitat, la documentació pertinent
El termini de sol•licitud és fins a l’últim dia del mes següent al qual es va produir el cessament d’activitat. Si es presentés fora de termini, es descomptaran els dies de diferència entre la data de presentació real i la data legal per termini.
… que la meva empresa hagi de desplaçar treballadors a l’estranger?
Mutua Montañesa proporciona cobertura mèdica a l’estranger als treballadors de les empreses associades desplaçats per motius laborals.
Si és el teu cas, has de tenir en compte els aspectes següents:
- Informació Prèvia
Has de realitzar les consultes següents a l’INSS:
-
Existència de Convenis Bilaterals o d’Acords Marc
-
Documentació per Comunicar el desplaçament
-
Documentació per acreditar la personalitat, l’afiliació i la situació de treballador desplaçat
-
Informació sobre l’oferta sanitària local del lloc concret de destinació
-
Emplenar i realitzar els tràmits anteriors
-
Comunicar a Mutua Montañesa el desplaçament de treballadors. Aquesta comunicació no és obligatòria però sí recomanable. COMUTRADE
Situacions excepcionalsExisteixen ocasions en què el treballador desplaçat o la seva empresa es veu obligat a fer-se càrrec de les despeses sanitàries. En aquest cas, ha de guardar tots els justificants si presentar-los a Mutua Montañesa per al seu abonament corresponent.
Tret d’aquells casos d’urgència vital, cal sempre utilitzar els serveis sanitaris públics.
Repatriació
Es procedirà a la repatriació d’un treballador quan els professionals sanitaris que l’atenguin ho aconsellin o ho estipulin per escrit i sempre que calgui continuar amb l’assistència sanitària.
Documentació i formularis
- Qualsevol destinació:
- Model T.A. 200
- Model T.A. 201 (en cas d’exercir una activitat professional en més d’un país)
- Consultar la resta de formularis a la pàgina web de la Tresoreria General de la Seguretat Social
- Estat membre de la Unió Europea:
- Consultar els formularis necessaris a la pàgina web de la Tresoreria General de la Seguretat Social.
- Targeta Sanitària Europea que pot sol•licitar a qualsevol centre d’Atenció de l’INSS.
- Països amb Conveni Bilateral:
- Models anteriors (T.A.200, TA.201)
- Targeta Sanitària Europea que pot sol•licitar a qualsevol centre d’Atenció de l’INSS
- Especificacions del Conveni
- Consultar la resta de formularis a la pàgina web de la Tresoreria General de la Seguretat Social
Per ampliar la informació, consultar els tràmits i altres gestions, posa’t en contacte amb la teva Delegació Mutua Montañesa més propera.
En cas de produir-se un accident laboral dins de la Unió Europea, adreça’t al Centre Sanitari de la Xarxa Pública més proper. En cas de dubte, truca a la nostra Línia Assistencial 24 h: +34 934 955 110.
Si et trobes fora del territori de la Unió Europea, truca al +34 934 955 110 (tret d’urgència vital). En aquest telèfon t’informaran del Centre Sanitari més adient per garantir la qualitat de l’Assistència Sanitària.
… voler saber què és el Sistema Delta?
El sistema Delt@ (Declaració Electrònica d’Accident de Feina) és el sistema informàtic mitjançant el qual, des del 2003, es tramiten els accidents laborals.
Per poder treballar amb aquest sistema cal un certificat de signatura digital que emet qualsevol de les Autoritats Certificadores que apareixen a la pàgina web del sistema (www.delta.mtas.es).
Mutua Montañesa ha elaborat un manual sobre el sistema, complet i detallat, que dóna resposta a les preguntes més freqüents que es plantegen empresaris i treballadors autònoms respecte del Delt@.
… voler sol•licitar o reposar la farmaciola de la teva empresa?
En el moment de donar-te d’alta a Mutua Montañesa et facilitem una farmaciola de primers auxilis per cobrir qualsevol petita contingència que es produeixi a la teva empresa, com també les reposicions del seu material, sol•licitant-ho a través de la nostra pàgina web.
Quant es cobra estant de baixa si sóc autònom?
La quantia de la prestació depèn de diferents factors:
Per Contingències Professionals
La prestació per CP cobreix les baixes derivades d’accidents de feina o de malalties professionals. Correspon a un subsidi equivalent al 75% de la base reguladora, que es percebrà des del dia següent a la baixa mèdica.
Tenen dret a la prestació aquells treballadors autònoms que compleixin els requisits següents:
-
Estar donat d’alta en el règim en el moment de la baixa mèdica.
-
Estar al corrent en el pagament de les quotes a la Seguretat Social.
-
No s’exigeix període de carència.
Per Contingències Comunes
Per Contingències Comunes s’entenen les baixes per malaltia comuna o accident no laboral. Per tenir dret a la prestació, l’autònom ha de complir els requisits següents:
-
Estar donat d’alta en el règim en el moment de la baixa mèdica.
-
Estar al corrent en el pagament de les quotes a la Seguretat Social.
-
Tenir cotitzats 180 dies en els últims 5 anys anteriors a la data de baixa mèdica.
Complerts aquests requisits, el treballador percebrà els percentatges següents en funció del nombre de dies de la baixa:
-
Entre els 4 i els 20 dies de baixa, el subsidi serà del 60% de la base reguladora
-
A partir del dia 21 de baixa, el subsidi serà del 75% de la base reguladora. .
Per Risc durant l’Embaràs i la Lactància
Com el seu nom indica, és la prestació que cobren les dones embarassades o lactants quan no poden treballar a causa de l’existència de riscos.
El subsidi correspon al 100% de la base reguladora des del dia del cessament de l’activitat. Per tenir dret a rebre-la, la treballadora ha d’estar donada d’alta en el règim i estar al corrent de pagament de les quotes de la Seguretat Social.
-
Quant es cobra estant de baixa si sóc un treballador per compte d’altri?
Per Contingències Professionals
La prestació per CP cobreix les baixes derivades d’accidents de feina o de malalties professionals. En aquest cas, Mutua Montañesa es fa càrrec tant de les prestacions sanitàries com de les econòmiques. Respecte de les prestacions econòmiques, cal destacar tres qüestions importants: :
-
Des del dia següent a la baixa mèdica, el treballador percebrà un subsidi equivalent al 75% de la base reguladora i correrà a càrrec de Mutua Montañesa.
-
Aquestes prestacions són abonades per l’empresa en la modalitat de pagament delegat. En cas de finalització del contracte, el treballador percebrà el subsidi directament de la Mutua.
-
En el cas d’aquelles empreses pertanyents al Règim Especial Agrari, Mutua Montañesa abonarà el subsidi al treballador.
Per Contingències Comunes
Per Contingències Comunes s’entenen les baixes per malaltia comuna o accident no laboral. En cas que l’empresa tingui aquestes Contingències concertades amb Mutua Montañesa, nosaltres mateixos ens farem càrrec de la prestació econòmica. Les prestacions sanitàries, no obstant això, correran a càrrec de la Seguretat Social, i els comunicats mèdics d’alta, baixa i confirmació seran expedits pels serveis públics de salut. Els serveis mèdics de Mutua Montañesa podran realitzar el control i el seguiment d’aquestes baixes. Quant al cobrament del subsidi, per tenir-ne dret en cas de ser una baixa per malaltia comuna, el treballador haurà de tenir cotitzats 180 dies en els darrers 5 anys, anteriors a la data de la baixa mèdica. A més, el treballador percebrà els percentatges següents en funció del nombre de dies de baixa:
-
Entre els 4 i els 15 dies de baixa, el subsidi serà del 60% de la base reguladora, i anirà a càrrec de l’empresa.
-
Entre els 16 i els 20 dies de baixa, el subsidi serà també del 60% de la base reguladora, però anirà a càrrec de Mutua Montañesa.
-
A partir del 21 dia de baixa, el subsidi serà del 75% de la base reguladora i anirà a càrrec de Mutua Montañesa.
Per Risc durant l’Embaràs i la Lactància
Com indica el seu nom, és la prestació que cobren les dones embarassades o lactants quan no poden treballar a causa de l’existència de riscos. El subsidi correspon al 100% de la base reguladora des del dia del cessament de l’activitat.
La prestació es comença a cobrar en el moment en què s’iniciï la suspensió del contracte de feina, i finalitza el dia anterior al qual s’iniciï la suspensió del contracte de feina per maternitat (en cas de prestació per risc durant l’embaràs) o quan el fill faci els 9 mesos (en cas de prestació per lactància), tret que la beneficiària s’hagi incorporat abans al seu lloc de treball, o a un altre compatible amb la seva situació.
-
Sóc empresari i un dels meus treballadors complirà 12 mesos de baixa. Quina durada té la incapacitat temporal?
La Llei General de Seguretat Social estableix una durada màxima de la incapacitat temporal de 12 mesos, prorrogables en altres sis mesos sempre que es prevegi la curació durant aquest període addicional.
Un cop traspassada la barrera dels 12 mesos, l’Institut Nacional de la Seguretat Social és l’únic competent per determinar si procedeix una pròrroga, l’alta mèdica o si és convenient iniciar un expedient d’Incapacitat Permanent.
En aquells casos en què l’INSS resolgui prorrogar la Incapacitat Temporal o iniciar un expedient d’Incapacitat Permanent, el pagament directe aniria a càrrec de Mutua Montañesa, i el treballador continuarà percebent la prestació en igual quantia a la inicial, fins a l’alta mèdica. L’empresa ha de continuar cotitzant pel treballador, com a mínim fins que es compleixi el divuitè mes de baixa mèdica. En aquest moment es pot produir la baixa en la Seguretat Social sense perjudici que el contracte continuï en suspensió.
Sóc empresari i he rebut un comunicat de baixa emès per Mutua Montañesa, però no existeix a l’empresa constància de cap accident de treball.
L’empresari és el responsable de la notificació dels accidents de treball, lleus o greus, que es produeixin a la seva empresa. Ara bé, si no hi ha constància de cap accident, haurà de comunicar aquesta circumstància per escrit a Mutua Montañesa tan aviat com li sigui possible, per tal d’estudiar i contrastar la informació disponible.
¿Tots els treballadors autònoms tenen l’obligació de cobrir la protecció del subsidi d’incapacitat temporal per contingències comunes amb una Mutua?
Des de l’1 de gener de 2008, els treballadors autònoms tenen l’obligació de donar cobertura a les prestacions d’Incapacitat Temporal per Contingències Comunes amb una Mutua d’Accidents de Treball. L’única excepció és que es trobin en situació de pluriactivitat i cotitzaran per aquesta prestació en un altre Règim.
Tinc una inspecció i se’m sol•licita l’informe de sinistralitat. Què es? Com el puc obtenir?
L’informe de sinistralitat detalla els accidents de treball i les malalties professionals esdevinguts en un període determinat, aportant informació específica quant a l’agent material, lesió ocasionada, manera de produir-se, grau de la lesió, etc. A més, inclou els índex de sinistralitat que permeten comparar la situació de l’empresa amb la del seu sector.
Per obtenir-lo, posa’t en contacte amb el nostre servei de prevenció escrivint a crn.dpto.prevencion@mutuamontanesa.es o trucant al 942 20 41 00.